Leuk om te lezen

Zoektocht naar geluk (voor aspirant marathon lopers in N.Y.)
 
Diederik van Hoogstraten woont in New York. Hij schrijft voor de Volkskrant en Elsevier.
Graag loopt hij langs de Hudson River of door Central Park. Hardlopen is inmiddels verankerd in zijn leven.
In 2010 publiceerde hij "De rennende Hollander". Hij beschrijft hoe hij houvast vindt in een bijna verloren passie:
het hardlopen.
 
Hij ontdekt bijzondere plekken, ontmoet nieuwe vrienden en geliefden rennen een stukje met hem op. Na vele momenten van tegenslag en pijn ontdekt hij zelfs iets wat op geluk lijkt. Tijdens bijzondere boslopen en betoverende marathons neemt hij de lezer mee in zijn zoektocht. De rennende Hollander is een echte aanrader !
 
Diederik van Hoogstraten - De Rennende Hollander (uitgeverij LJ Veen / 2010 / ISBN 9789020410372 / € 18,95
 
 
Waar hardlopen allemaal niet goed voor is.
 
Artikel in de hardloopkalender:
 
Op de loop met de lust
 
Volgens Gerard Nijboer verbetert hardlopen je seksleven. Tegen journalist George Vogelaar zei hij: "De mens gaat tegenwoordig hardlopen vanwege de gezondheid en het is mooi meegenomen dat daardoor ook nog eens je seksleven verbetert." Sporten is niet alleen goed voor een mooi en fit lichaam, maar het bevordert ook het libido. Dit laatste is wellicht omdat je lekker in je vel zit. Dit is de uitkomst van een enquete van Nike onder tienduizend Europeese vrouwen.
 
Een ander onderzoek, uitgevoerd onder de vlag van Harvard, toont aan dat mannen die hardlopen qua libido een groot aantal jaren jeugdiger zijn (tot wel 10 jaar) dan hun leeftijd in het paspoort doet vermoeden. De kans op impotentie neemt bij mannen boven de 50 die regelmatig hardlopen met dertig procent af. Tot slot het laatste onderzoek: mannen schijnen vrouwen die hardlopen aantrekkelijk te vinden. Of seks vóór de wedstrijd de prestaties bevordert, is een vraagstuk dat atleten, trainers en wetenschappers al sinds jaar en dag sterk verdeelt.
Die discussie laten we even voor wat ze is.
 
 
Gelezen: Hardlopen met een kater, of beter niet?
 
Miriam van Reijen, 10 november 2011
 
Iets teveel gedronken gisteravond en nu last van een kater? Je zou jezelf uit bed kunnen slepen om een stuk te gaan hardlopen. Lekker de alcohol uit je lijf zweten! Maar is dit wel verstandig? En hoeveel last heb je van die lekkere wijn of bier de day after?

Vochtverlies
Hoewel je wellicht behoorlijk wat vocht tot je hebt genomen, is alcohol een behoorlijk vochtafdrijver. Dit betekent dat je lichaam meer vocht verliest dan het met de drank binnen heeft gekregen. Met als gevolg een droge mond, hoofdpijn en mogelijk misselijkheid. Ga je flink sporten (en zweten) dan verlies je nog meer vocht.

Beetje onhandig
Recht over een streep lopen, een sleutel in het slot steken en autorijden is nogal moeilijk wanneer je veel gedronken hebt. Je coördinatie en timing is behoorlijk verminderd na een paar glazen alcohol. Deze effecten zijn niet helemaal verdwenen de volgende morgen. Met als gevolg een wat onhandige loopstijl en een groter risico om je te blesseren.

Hup, die schoenen uit de kast
Een reden waarom je beter wel een stukje kan lopen is van meer mentale aard. Alcohol remt de hersenactiviteit waardoor ook het feelgood hormoon endorfine minder vrijkomt. Hierdoor voel je de volgende morgen wellicht sloom, somber en moe. Door te gaan hardlopen stimuleer je de endorfine productie. Zo ben je na je rondje hardlopen weer een stuk vrolijker.

Remming van de vetverbranding
Speciaal voor mensen die af willen vallen of mensen die lange afstanden lopen heeft alcohol nog een extra nadeel. Het remt namelijk de vetverbranding. In plaats daarvan zullen er meer koolhydraten worden verbrand. Een van de redenen waarom regelmatige alcoholconsumptie in verband wordt gebracht met overgewicht.

Langer door kunnen gaan
Alcohol kan echter ook een pijnstillende en angstremmende werking hebben. Hierdoor kan het er mogelijk voor zorgen dat het een positieve invloed heeft op je prestatie. Het gaat dan wel om sporadische en matige inname. Hoeveel je nodig hebt en of deze voordelen opwegen tegen de nadelen van alcoholconsumptie blijft een individuele afweging.

Minder last van een kater door inspanning?
Alcoholconsumptie zorgt voor afsterving van de hersencellen. Inspanning zorgt juist voor een vermindering van celdood. Onderzoek onder ratten heeft laten zien dat wanneer er voor de consumptie van alcohol bewogen wordt, er minder sprake is van beschadiging aan de hersenen. Of dit ook voor mensen geldt is nog onvoldoende bewezen.

Dronken de deur uit, beter weer terug
Als je toch wilt gaan lopen neem dan het volgende in acht: Zorg dat je voldoende drinkt voordat je de deur uitgaat (nog beter is de avond ervoor een glas alcohol af te wisselen met een glas water of frisdrank). Kies liever voor een (wat langere) rustige training dan een pittige workout. Yoga, stretchen of zwemmen zijn goede alternatieven als je hardlopen toch wat heftig vindt.
 
 
 
 
Dames Deurlopers, let op: gelezen in de Trouw
 
Bij hardlopen verplaatst een borst zich zo'n 15 centimeter per stap
 
HET CONSULT - Krijg je hangborsten van hardlopen? Ze heeft afgelopen zomer fanatiek hardgelopen, moet ze dat later bekopen met slappe borsten?
 
"Ik denk niet dat ik hangtieten krijg." De opmerking komt uit het niets tijdens een rustige boswandeling. "Ik heb toch bijna niets", zegt de platborstige vriendin. "Maar als je grotere borsten hebt, zoals jij, krijg je hangborsten van hardlopen", vervolgt zij stellig.

Het klinkt als een verhaal met potentieel fabeltjesgehalte, vindt de bezitster van de grotere borsten. Ze hoopt het ook, want ze heeft afgelopen zomer fanatiek hardgelopen. En dat was uitdrukkelijk niet met het idee om haar lichaam er mínder goed uit te laten zien. Heeft ze door het hardlopen een hangborst-toekomst over zichzelf afgeroepen?

Meer weten: lees het hele artikel door op onderstaande link te klikken.